تحلیل شناختی ـ هیجانی پدیده سردی عاطفی در روابط زناشویی - شریفی‌مقدم پیمان (سنجش، ارزیابی و مداخلات زوج‌درمانی)
هدف این پژوهش تبیین سازوکارهای شناختی، هیجانی و تعاملی مؤثر بر شکل‌گیری و تداوم سردی عاطفی در روابط زناشویی است. این مطالعه با رویکرد مروری کیفی و تحلیل مضمون انجام شد و ۱۲ مقاله علمی معتبر در حوزه روان‌شناسی خانواده و زوج‌درمانی به‌صورت هدفمند انتخاب گردید. گردآوری داده‌ها صرفاً مبتنی بر مرور متون علمی بوده و فرآیند تحلیل با استفاده از نرم‌افزار NVivo 14 و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. کدگذاری در سه سطح باز، محوری و انتخابی انجام شد و ساختار مفهومی سردی عاطفی استخراج گردید. یافته‌ها نشان داد که سردی عاطفی حاصل تعامل باورهای شناختی ناکارآمد، تحریف‌های شناختی، راهبردهای ناسازگار تنظیم هیجان، سبک‌های دلبستگی ناایمن و الگوهای ارتباطی مختل است. این مؤلفه‌ها در قالب سه تم اصلی شامل بنیان‌های شناختی، فرایندهای تنظیم هیجان و پویایی‌های تعاملی سازمان یافتند که به‌صورت چرخه‌ای موجب تضعیف صمیمیت، کاهش امنیت رابطه‌ای و گسست هیجانی زوجین می‌شوند. سردی عاطفی پدیده‌ای تدریجی و چندبعدی است که بدون مداخلات شناختی ـ هیجانی یکپارچه قابل مهار کامل نیست و شناسایی زودهنگام آن نقش تعیین‌کننده‌ای در حفظ سلامت روابط زناشویی دارد.