نقش همدلی شناختی و همدلی هیجانی در کیفیت رابطه زوجین - کاظمی‌ ریحانه (سنجش، ارزیابی و مداخلات زوج‌درمانی)
هدف این پژوهش تبیین ساختار مفهومی و سازوکارهای نقش ناایمنی هیجانی در شکل‌گیری، تشدید و تداوم تعارضات زناشویی بود. این مطالعه یک پژوهش مروری کیفی با رویکرد تحلیلی–تفسیری است که از طریق مرور نظام‌مند ادبیات علمی انجام شد. داده‌ها صرفاً از منابع علمی معتبر استخراج گردید و پس از فرایند غربالگری، ۱۵ مقاله واجد شرایط برای تحلیل انتخاب شدند. تحلیل داده‌ها به روش تحلیل مضمون انجام گرفت و کدگذاری باز، محوری و انتخابی با استفاده از نرم‌افزار NVivo نسخه ۱۴ صورت پذیرفت. فرایند تحلیل تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. نتایج نشان داد ناایمنی هیجانی هسته مرکزی چرخه تعارضات زناشویی است که از طریق سه حوزه آسیب‌پذیری هیجانی درون‌فردی، بی‌ثباتی تعاملی زوجین و سازوکارهای تقویت‌کننده تعارض عمل می‌کند. الگوهای دلبستگی ناایمن، تنظیم هیجان ناکارآمد، الگوهای ارتباطی ناسازگار و چرخه‌های تعقیب–کناره‌گیری مهم‌ترین مؤلفه‌های این فرایند بودند که به تداوم تعارض، کاهش صمیمیت و فرسودگی رابطه‌ای منجر می‌شوند. ناایمنی هیجانی به‌عنوان متغیر بنیادین، زیربنای تعارضات زناشویی را شکل می‌دهد و بدون ترمیم آن، مداخلات ارتباطی سطحی اثربخشی پایدار نخواهند داشت.