تبیین فرآیندهای ذهنی منتهی به تعارضات تکرارشونده زوجی - کریم‌پور الهام; دادگر امیرحسین (سنجش، ارزیابی و مداخلات زوج‌درمانی)
هدف این پژوهش تبیین جامع فرآیندهای ذهنی زیربنایی تعارضات تکرارشونده در روابط زوجین است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به روش مرور تحلیلی متون انجام شد. داده‌ها از ۱۶ مقاله علمی معتبر در حوزه تعارضات زوجی، تنظیم هیجان، شناخت و دلبستگی استخراج گردید. انتخاب منابع به‌صورت هدفمند و تا دستیابی به اشباع نظری صورت گرفت. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل محتوای کیفی و کدگذاری سه‌مرحله‌ای (باز، محوری و انتخابی) در نرم‌افزار NVivo نسخه ۱۴ انجام شد و مفاهیم در قالب مقوله‌های مفهومی سازمان‌دهی گردید. یافته‌ها چهار مضمون اصلی را آشکار ساخت: الگوهای پردازش شناختی ناکارآمد، اختلال در تنظیم هیجانی، الگوهای ارتباطی معیوب و عوامل درون‌فردی و تاریخچه‌ای مؤثر. این منظومه‌های درهم‌تنیده، از طریق تحریف‌های شناختی، نوسانات هیجانی، چرخه‌های ارتباطی مخرب و ناایمنی دلبستگی، تعارضات زناشویی را به الگوهایی مزمن و خودتقویت‌گر تبدیل می‌کنند. تعارضات تکرارشونده زوجی حاصل شبکه‌ای پویا از فرآیندهای ذهنی شناختی، هیجانی و ارتباطی است که ریشه در تاریخچه هیجانی زوجین دارد و مداخلات مؤثر مستلزم رویکردی تلفیقی و چندبعدی است.