تحلیل روایت زوج‌های موفق در عبور از بحران خیانت جنسی و بازسازی صمیمیت زناشویی - نادری‌مقدم حمیدرضا (سنجش، ارزیابی و مداخلات زوج‌درمانی)
هدف پژوهش حاضر تحلیل روایت زوج‌های موفق در عبور از بحران خیانت جنسی و شناسایی فرایندهای روایی، هیجانی و ارتباطی مؤثر در بازسازی صمیمیت زناشویی بود این پژوهش با رویکرد کیفی و بر اساس روش تحلیل روایت انجام شد. مشارکت‌کنندگان شامل 24 نفر، یعنی 12 زوج ساکن شهر تهران، بودند که پس از تجربه بحران خیانت جنسی، رابطه زناشویی خود را حفظ کرده و بازسازی نسبی اعتماد و صمیمیت را گزارش کرده بودند. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و ملاک‌محور انجام شد و فرایند جذب مشارکت‌کنندگان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته فردی گردآوری شد. هر مصاحبه بین 60 تا 90 دقیقه به طول انجامید و با رضایت آگاهانه مشارکت‌کنندگان ضبط، پیاده‌سازی و ناشناس‌سازی شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار NVivo و بر اساس کدگذاری روایی، تحلیل مضمونی و مقایسه مستمر روایت‌ها تحلیل شدند. تحلیل داده‌ها به استخراج پنج مقوله اصلی انجامید: مواجهه با فروپاشی روایت پیشین ازدواج، توقف چرخه پنهان‌کاری و شکل‌گیری شفافیت رفتاری، بازتعریف مسئولیت و معنا بدون تثبیت سرزنش، گفت‌وگوی ترمیمی و تنظیم هیجان‌های پس از افشا، و بازآفرینی تدریجی صمیمیت عاطفی و جنسی. روایت زوج‌ها نشان داد که عبور موفق از بحران خیانت صرفاً نتیجه گذشت یا فراموشی نبود، بلکه از طریق فرایندی تدریجی شامل پذیرش آسیب، پاسخ‌گویی فرد خیانت‌کننده، امکان بیان درد توسط همسر آسیب‌دیده، بازسازی مرزهای رابطه، و خلق معنای تازه برای تداوم زندگی مشترک حاصل شد. یافته‌ها نشان می‌دهد بازسازی صمیمیت پس از خیانت جنسی زمانی امکان‌پذیرتر است که زوج‌ها بتوانند بحران را از یک «رویداد پایان‌دهنده رابطه» به یک «نقطه عطف برای بازتعریف رابطه» تبدیل کنند. شفافیت، مسئولیت‌پذیری، تنظیم هیجان، گفت‌وگوی امن و بازآفرینی تدریجی اعتماد، مؤلفه‌های مرکزی این فرایند بودند.