واکاوی پویایی‌های هیجانی زوج‌های درگیر با اعتیاد به پورنوگرافی - احمدی کیارش (سنجش، ارزیابی و مداخلات زوج‌درمانی)
هدف پژوهش حاضر واکاوی پویایی‌های هیجانی زوج‌های درگیر با مصرف مسئله‌مند پورنوگرافی و تبیین تجربه زیسته آنان از تغییرات اعتماد، صمیمیت، تنظیم هیجان و تعامل زناشویی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. مشارکت‌کنندگان شامل ۲۴ نفر، یعنی ۱۲ زوج ساکن شهر تهران، بودند که دست‌کم یکی از زوجین تجربه مصرف مسئله‌مند پورنوگرافی و پیامدهای هیجانی ـ رابطه‌ای مرتبط با آن را گزارش کرده بود. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند از میان مراجعه‌کنندگان به مراکز مشاوره خانواده و زوج‌درمانی تهران انجام شد و تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته عمیق گردآوری شد. هر مصاحبه بین ۵۰ تا ۸۰ دقیقه به طول انجامید. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل مضمون و با کمک نرم‌افزار NVivo انجام شد. برای افزایش اعتبار یافته‌ها از بازبینی مشارکت‌کنندگان، کدگذاری همتا، درگیری طولانی‌مدت با داده‌ها و ثبت مسیر تحلیل استفاده گردید. تحلیل مصاحبه‌ها به استخراج چهار مقوله اصلی منجر شد: چرخه شرم، پنهان‌کاری و افشای تدریجی؛ آسیب به اعتماد و تجربه خیانت هیجانی ـ جنسی؛ فرسایش صمیمیت جنسی و خودارزشمندی بدنی؛ و تلاش‌های ناکارآمد و ترمیمی برای تنظیم هیجان در رابطه. مشارکت‌کنندگان مصرف پورنوگرافی را صرفاً یک رفتار فردی نمی‌دانستند، بلکه آن را پدیده‌ای رابطه‌ای تجربه می‌کردند که با سکوت، خشم، احساس طردشدگی، مقایسه بدنی، کنترل‌گری، اجتناب و گاه گفت‌وگوی ترمیمی همراه می‌شد. نتایج نشان داد مصرف مسئله‌مند پورنوگرافی در روابط زناشویی می‌تواند به شکل یک چرخه هیجانی ـ تعاملی عمل کند که در آن شرم فرد مصرف‌کننده، ناایمنی همسر، کاهش اعتماد و افت صمیمیت متقابلاً یکدیگر را تقویت می‌کنند. مداخله‌های زوج‌درمانی باید علاوه بر مدیریت رفتار مصرف، بر بازسازی اعتماد، تنظیم هیجان، گفت‌وگوی جنسی ایمن و کاهش شرم رابطه‌ای تمرکز کنند.