نقش باورهای فراشناختی در مدیریت تعارضات زناشویی - سادات علوی, سمیه; رستمی‌خواه, فرزاد; کریمی, مریم (سنجش، ارزیابی و مداخلات زوج‌درمانی)
هدف این پژوهش تبیین نقش و سازوکارهای سرمایه عاطفی در حفظ پایداری و پیشگیری از فروپاشی روابط همسری است. این مطالعه یک پژوهش مروری کیفی با رویکرد تحلیل نظری است که بر پایه بررسی نظام‌مند منابع علمی معتبر در حوزه روان‌شناسی زوجین و روابط همسری انجام شد. داده‌ها صرفاً از طریق مرور ادبیات پژوهشی گردآوری گردید و پس از غربال‌گری دقیق منابع، ۱۵ مقاله واجد شرایط نهایی انتخاب شد. تحلیل داده‌ها با روش تحلیل مضمون و بر اساس منطق اشباع نظری صورت گرفت. برای مدیریت داده‌ها و کدگذاری مفاهیم از نرم‌افزار NVivo نسخه ۱۴ استفاده شد و فرایند تحلیل شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود. یافته‌ها نشان داد سرمایه عاطفی یک سازه چندبعدی است که از چهار مؤلفه اصلی شامل تنظیم هیجانی و ثبات عاطفی، سرمایه‌گذاری هیجانی بین‌فردی، همسویی شناختی ـ هیجانی و پویایی‌های محافظتی رابطه تشکیل می‌شود. این مؤلفه‌ها از طریق تقویت امنیت هیجانی، کاهش شدت تعارض، افزایش تعهد عاطفی و تسهیل ترمیم گسست‌های رابطه‌ای، نقش حفاظتی مؤثری در برابر فروپاشی رابطه همسری ایفا می‌کنند. نتایج نشان می‌دهد تقویت سرمایه عاطفی می‌تواند به‌عنوان یک راهبرد بنیادی در پیشگیری از فروپاشی روابط همسری و ارتقای سلامت خانواده مورد استفاده قرار گیرد و مبنای طراحی مداخلات درمانی و آموزشی مؤثر در حوزه زوج‌درمانی باشد.